Hőkamerás csőtörés vizsgálat Budapesten megfizethető árakon Hőkamerás csőtörés vizsgálat
  • Nyitvatartás Budapest: 0-24
  • Csőtörés esetén sürgősségi telefonszámunk: 06 (30) 733 - 3666
A szivárgások termográfiával (hőkamerával) történő felkutatása az egyik legpraktikusabb, leghasznosabb és legjövedelmezőbb eszköz a csőtörések feltárására.

Hogyan működik a hőkamera?

A Földön minden tárgy sugárzást bocsát ki, egyszerűen azért, mert 0º K ( -273 ºC) felett van. Egy hőkamera fogadja ezt a sugárzást, és a testek felszínének látszólagos hőmérsékletében mutatja. Minden egyes pixel egy-egy hőmérsékletmérő pont. Ezek a hőmérsékletek "látszólagosak", mivel a tárgy valós hőmérsékletének meghatározása nagymértékben függ a hőmérő által bevezetett paraméterektől.

Magyarul, a termográfiai (hőkamerás) képen látszólagos hőmérsékletet kapunk, és össze tudjuk hasonlítani a melegebb vagy hűvösebb területeket. Ezt nevezzük minőségi (összehasonlító) termográfiának. Ha beállítjuk az összes szükséges értéket, a sugárzási képességet, a visszavert hőmérsékletet, a távolságot és a relatív páratartalmat, akkor valós hőmérsékleteket kapunk. Ezt nevezik kvantitatív termográfiának.

Miért látható a páratartalom a hőkamerán?

Egy nagyon magas nedvességtartalmú tárgyban a vízmolekulák egymáson mozognak és ütköznek egymással. A felszínhez közelebbi és gyorsabban mozgó részecskék "kiszabadulhatnak" és összekeveredhetnek a levegővel, vízgőzzé alakulva. A legforróbb molekulák azok, amelyek a leggyorsabban mozognak. Tehát minden egyes alkalommal, amikor egy molekula kiszabadul, a folyadék egésze energiát veszít és lehűl.

Magyarul, ahogy a víz elpárolog, lehűti a nedves felületet. Ez lehetővé teszi a szivárgások hőkamerás felkutatását, mivel a nedves területek hűvösebb felületek lesznek, mint a környezetük.

A csőtörés helyének meghatározása hőkamerával:

Ha a szivárgás egy vízelvezető csőben keletkezik, akkor a hőkamerával csak a területet kell feltérképezni, és olyan hőmintákat keresnünk, amelyek csőtörésre, víz szivárgásra utalnak. Különböző színpaletták és egyéb mérőeszközök segítségével leszűkíthetjük a víz szivárgás helyát, és "helyben" megjelölhetjük, hogy csak az érintett területet lehessen javítani.
Szivárgó vizet kellene bemérni hőkamerával?
Vedd fel velünk a kapcsolatot, és mi mindent megteszünk, hogy megtaláljuk a problémát. A termográfia (hőkamera) nem tévedhetetlen, de a legtöbb esetben a kívánt információt meg tudjuk vele adni.