• Nyitvatartás Budapest: 0-24
 • Csőtörés esetén sürgősségi telefonszámunk: 06 (30) 733 - 3666
Tartalomjegyzék:
 1. Miért fontos a lefolyó tisztítása?
  Hogyan kell karbantartani a csöveket a dugulás megelőzése érdekében?
  Mi a legjobb otthoni módszer a duguláselhárításra?
  A csőtisztítás fő előnyei
  Gyakran ismételt kérdések duguláselhárítás témakörben
  Miért szennyeződnek a csövek?
  A duguláselhárító és a wc szoros kapcsolata: miért dugul el a wc és mit kell csinálni ha már el van dugulva?
  Tippek a WC duguláselhárításhoz otthon
  Mosogató dugulásának okai
  Otthoni javasaltok a mosogató duguláselhárítására:
  Hogyan előzhetőek meg a jövőbeni dugulások?


A dugulás megelőzésének az alapja, hogy tiszták és lerakódásmentesek legyenek a csöveink:
Az ingatlantulajdonosok körében az egyik legfontosabb kérdés, hogy miért fontos, hogy a csövek tiszták legyenek? Tény, hogy a csövek nélkül nem tudnánk élni és csövek nélkül nem lenne víz a házban, ezért tisztán tartásuk elengedhetetlen a jövőbeni kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Miért fontos a lefolyó tisztítása?

A csövek tisztítása az egyetlen módja annak, hogy megelőzzük a dugulások, penész, baktériumok, vírusok és rossz szagok kialakulását. Ez lehetővé teszi, hogy a lefolyó a jövőben megfelelően működjön.

Ezen túlmenően, ha folyamatosan gyakorolja a helyes csőtisztítást, megkíméli Önt attól, hogy a jövőben problémákat vagy meghibásodásokat kelljen megoldania, ami biztosan nem lesz túl kellemes sem Önnek, sem a pénztárcájának.

Egy másik értelemben ez azt is jelenti, hogy sokkal tisztább és kellemesebb körülmények között élhetünk, köszönhetően a kellemetlen szagok hiányának, amelyek kellemetlenné teszik a mellékhelyiséget vagy fürdőszobánkat vagy konyhánkat..

Nem feledjük, hogy a csövek karbantartása vagy a megfelelő csőtisztítás elvégzése mindig megakadályozza a csövek idő előtti rozsdásodását. Miért? Azért, mert a szennyeződéseknek ami oxidációs folyamatot és idő előtti elhasználódást eredményez.

Hogyan kell karbantartani a csöveket a dugulás megelőzése érdekében?

A csövek karbantartásának számos módja van. Az egyik legegyszerűbb azonban az, ha rendszeresen forró vizet öntünk a lefolyóba. Valójában ez az egyik leghatékonyabb módja a cső falán felhalmozódott szennyeződések vagy kosz felolvasztásának, ami forróvízzel eltávolítható.

Ezenkívül alkalmazhatók a csőtisztító vegyszerek, amelyek képletétől függően megadja, hogy mennyi ideig kell a lefolyóban hagyni őket a megfelelő hatás érdekében.

Nagyon fontos, hogy mit otthon mindig odafigyeljünk a dugulás megelőzésére, mert a csövekben lerakódott dugulást csak komoly duguláselhárító gépekkel tudják a duguláselhárítók megoldani viszonylag magas áron. Azonban ha mi otthon ezeket a praktikákat alkalmazzuk és mégis előjön a probléma, akkor nincs más megoldás mint duguláselhárítót hívni. Ami nem jelenti azt, hogy mindennek vége és milliókat kell kiadnunk, ez egy erős tévhit.

A duguláselhárítás a legjobb módszer a csöveink karbantartására, amit semmilyen forróvíz avagy lefolyótisztító nem tud nekünk ugyan úgy kivitelezni. Amennyiben évente 1-2 alkalommal kihívunk egy duguláselhárítót, az a lehető legjobb megoldás a dugulás megelőzésére.

Mi a legjobb otthoni módszer a duguláselhárításra?

Itt egy trükk, amit talán nem ismersz a csövek tisztításához, a szódabikarbóna és a fehér ecet használata, amellyel egyszerűen és gyorsan eltávolíthatja a csőre tapadt szennyeződés.

Hogyan működik? Egyszerű, csak fél csésze szódabikarbónát kell önteni a lefolyóba, majd egy csésze fehér ecetet kell ráöntenie, hogy kémiai reakciót induljon be.

Ezt a lefolyótisztító keveréket 20 percig kell állni hagyni a lefolyóban, majd 2-3 liter forró vizet kell a csövön leönteni a vegyületek eltávolítására. Automatikusan érezni fogjuk, hogy a rossz szagok megszűnnek, és a víz jobban fog lefolyni.

A csőtisztítás fő előnyei:

Úgy gondoljuk, hogy a tiszta cső legfőbb előnye mindig az lesz, hogy a víz jobban fog folyni. Ezenkívül elkerülhetök a kellemetlen szagok jelenléte otthonunkban.

Soha ne becsüljük le a csőtisztítás fontosságát, mivel ez egy olyan befektetés, amely bármikor sok bajtól kíméli meg minket, és még inkább, ha duguláselhárító végzi el.

Gyakran ismételt kérdések duguláselhárítás témakörben:

Most, hogy mindent tudunk a tiszta csövek fontosságáról, gondoltuk fontos, hogy fontos megválaszoljunk néhány kérdést, amelyet számos ügyfelünk tesz fel nekünk naponta. Néhány ezek közül:

Miért szennyeződnek a csövek?

A csövek számos tényező miatt szennyeződhetnek, de a leggyakoribb mindig a tisztálkodó szerekból származó enzimfelhalmozódás, az edények mosogatásából, a csövön lefolyó ételmaradék, a csövek falán felhalmozódó vízkő és egyéb okok miatt.

Bár szinte elkerülhetetlen, hogy ezek a tényezők kialakuljanak a csöveinkben, a rendszeres csőtisztítással kezelhetjük őket. Ami lehet otthoni módszerekkel hetente 1x avagy duguláselhárító által évente 1-2 alkalommal. Rettentően fontos megjegyezni, hogy a karbantartás sokkal olcsóbb mint egy duguláselhárítás!

A duguláselhárító és a wc szoros kapcsolata: miért dugul el a wc és mit kell csinálni ha már el van dugulva?

Az egyik leggyakoribb dugulás az ami a wc-ben keletkezik, minden otthonban az életben egyszer biztosan előfordul. Ez elég komoly problémát jelenthet, mivel megakadályozza, hogy természetes módon használja a WC-t, és nyilvánvaló higiéniai problémát okozhat, nekünk a vendégeinknek, akárkinek.

Általában ez a probléma otthon is megoldható, bár bizonyos esetekben célszerű egy erre szakosodott duguláselhárítót hívni, amely rendelkezik a szennyvízcső dugulásának elhárítására alkalmas eszközökkel anélkül, hogy kárt okozna.

Először is fontos, hogy ismerjük a WC-t érintő probléma nagyságrendjét (pl részleges dugulás vagy teljes), mivel minden esetben másképp kell eljárni. Ha a víz nem úgy folyik, ahogyan kellene, akkor arra következtethetünk, hogy valamilyen kisebb dugulás van. Ha a víz összegyűlik és kifolyik a WC lehúzásakor, a dugulás valószínűleg komolyabb.

Tippek a WC duguláselhárításhoz otthon:

Számos oka lehet annak, hogy egy WC eldugulhat akár ritkán vagy akár gyakran. A hulladék vagy a papír felhalmozódása általában a fő ok, és sajnos ez elég gyakori. Íme néhány módszer a dugulás megoldására:

Használj WC-pumpát: Győződj meg róla, hogy a wc körülbelül félig tele van vízzel. Ezután helyezd a pumpát a wc-be, és gyors, erős mozdulatokkal nyomd be többször. Ha ezt megtette, a WC-nek sokkal könnyebben el kell nyelnie a vizet a vákuum miatt.

Tisztítsd ki a WC-t vegyszerekkel: Vegyél két evőkanál fehérítőt, keverd össze 2 kiskanál mosóporral, és öntsd bele a wc-be és hagy hatni pár percig, majd öblítsd le. Ha elsőre nem sikerül feloldania a dugulást, ismételd meg a folyamatot másodszor is. Amennyiben semennyire nem folyik le a víz, úgy ez a módszer teljesen hatástalan! Ilyenkor csak a wc pumpa lehet a megoldás, ha az sem, akkor csak egy duguláselhárító.

Mosogató dugulásának okai?

Az egyik leggyakoribb és legbosszantóbb probléma, amely a háztartásban előfordul, és amellyel mindannyian szembesültünk már az életben legalább egyszer, a mosogató dugulása vagyis a csövek elzáródása (dugulása) a mosogatóban. Sokan azt gondolják, a mosogatót lehetetlen otthon kidugítani, de van pár trükk amivel sikerrel is járhatunk.

A csövek részleges vagy teljes dugulása nemcsak a víz lefolyását akadályozza, hanem rossz szagok kialakulásához is vezet a csövekben (ami a lakásban fog terjengeni), ezért fontos, hogy ne várjuk meg, amíg a víz nem folyik 100%-osan, hanem, amikor már kezdjük észrevenni, hogy a víz lassabban folyik le, akkor már azonnal orvosolni kell a problémát.

Otthoni javasaltok a mosogató duguláselhárítására:

Még ha nagyon óvatosak is vagyunk, akkor is a lefoyóba fog kerülni egy kis ételmaradék. Ez azonban nem akkora orbitális probléma, mert a forróvizes vagy vegyszeres karbantartás ezzel el tud bánni, hogy ne alakuljon ki a dugulás. Azonban ha nem figyelünk oda erre, akkor már csak egy duguláselhárító tud nekünk ebben segíteni.

Sok esetben a dugulások okai ismeretlenek, de általában az otthoni dugulások fő okai a rossz gyakorlatokhoz köthetők, azaz a lefolyóba eresztett ételmaradék, zsír stb…

A gyakorta eldugult csövek fő okai közé tartoznak a következők:
 • Rosszul megépített vízhálózat, szennyvízelvezetés.
 • Elöregedett csövek és hibás szerelés.
 • Rosszul lejtő csövek.
 • Ételmaradékok helytelen kezelése.
 • Túl kicsi keresztmetszetű lefolyók.
 • Túlzottan vízköves víz.
Az öreg csövek hozzájárulnak ahhoz, hogy a szennyeződések könnyebben felhalmozódnak, lehetetlennek tűnik, hogy elkerüljük a mosdó vagy a fürdőszoba csövének eldugulását a házban.

Szódabikarbóna és ecet:
Amennyiben a forró víz leöntése a lefolyóba nem hozza meg a várt eredményt, vannak más jól ismert házi módszerek, pl: a szódabikarbónát és az ecet használata, amelyek megfelelő arányban alkalmazva nagyon jó eredményeket érhetnek el.

Ez a módszer egyaránt alkalmazható a konyhai mosogató duguláselhárítására, valamint a mosogató vagy bármely más cső dugulásának feloldására a lakásban.


Hogyan előzhetőek meg a jövőbeni dugulások?

Ha dugulás lép fel, a fejünk biztos fájni fog, és a dugulás súlyosságától függően az egyszerű kellemetlenségtől a csőhálózat cseréig bármi előfordulhat.

Ezért fontos, hogy megpróbáljuk megelőzni ahogy csak lehetséges, hogy megpróbáljuk elkerülni a lefolyó dugulását:
 • Ne hagyj ételmaradékot vagy olajat a mosogatóba.
 • Távolítsd el a szőrszálakat, hajat a zuhany lefolyójából.
 • Ne húzzuk le a WC-n az egészségügyi betétet, tampont, nedves törlőkendőt, hajszálakat stb.
 • Használjunk rácsokat a lefolyókban, hogy felfogja az ételmaradékot vagy a hajat, szőrt.
 • Ne húzz le vegyi anyagokat (festékek, oldószerek) a wc-n.
 • Hetente egyszer öntsünk egy vödör forró vizet a lefolyókba.
 • Rendszeresen ellenőrizzük a lefolyók megfelelő működését (a normál lefolyását).

Vissza az oldal tetejére