Árvíz a pincében? Mitől? Mi a megoldás? Árvíz a pincében? Mitől? Mi a megoldás?
  • Nyitvatartás Budapest: 0-24
  • Csőtörés esetén sürgősségi telefonszámunk: 06 (30) 733 - 3666
A pincében hömpölygő víz okozta károk akár több 100ezer forintba kerülhetnek. Az alábbi lépések segítenek a víz forrásának azonosításában és a kockázat minimalizálásában.

A pincébe váratlanul bejutó víz károsíthatja a falakat és a padlót, tönkreteheti a szőnyegeket, tönkreteheti a bútorokat, és penészesedéshez vezethet. Mivel ezeket a helyiségeket gyakran tárolásra használják, a pincék nedvessége károsíthatja az olyan pótolhatatlan tárgyakat, mint a fényképalbumok, régiségek és családi ereklyék stb. Fontos meghatározni, hogy biztonságos-e a pincében hagyni tárgyakat és óvintézkedéseket kell tenni az árvízveszély megelőzése érdekében.

Fontos: Az áramütés veszélye miatt a pincében vagy garázsban lévő árvíz esetén fontos, hogy ne menjünk be ezekbe a helyiségekbe, amíg nem biztos, hogy az áramot kikapcsoltuk.

Amikor nem kintről folyik be a víz a pincébe és nem a talajvíz szivárog fel, akkor az első és legfontosabb teendő a probléma megoldása érdekében annak megállapítása, hogy honnan származik a víz.

Miért és honnan jön víz a pincémbe?

Az otthonunkban és a szomszédságában előforduló nyilvánvaló áradásokon túl a víz több közös forrásból is bejuthat a pincébe.
Felszíni víz szivárgása a pincénkbe: Ha ez az első alkalom, hogy víz van a pincében vagy a garázsban, először azt kell ellenőrizni, hogy a felszíni víz elfolyik-e a falakról.
Az ereszcsatornák eldugulása: Az ereszcsatornák tisztán tartása a törmelékektől, mindünknél a karbantartási rutinjának része kell, hogy legyen. A környező fáktól függően az ereszcsatornákat évente többször is ki kell tisztítani. Vannak olyan megoldások is, amelyek megakadályozzák, hogy a levelek az ereszcsatornába kerüljenek.
A járda lejtése: Előfordul, hogy a járda idővel megsüllyed, és a vízfolyás megváltoztathatja irányát, a vizet a ház felé irányítva. Ha ez a helyzet, a burkolatot el kell távolítani, és úgy kell kicserélni, hogy a lejtő iránya megváltozzon, és a víz a háztól távolabb kerüljön.
Az udvar lejtése: Keressünk mélyedéseket a talajban a falak mellett. Ha találunk akkor, töltsük fel földdel, hogy a víz elfolyjon a háztól. Inkább agyagos, víztaszító talajt használjunk, mint homokos, nedvszívó talajt.
Öntözés: Kerüljük le a ház melletti vezetékek elhelyezését ha kerti öntözésről van szó. Ha ez nem elkerülhető, akkor korlátozzuk a ház mellett folyó víz mennyiségét.
Felszín alatti víz: Ha a felszínen nem találunk vizet, akkor a forrás valószínűleg a hidrosztatikus nyomás alatt álló felszín alatti talajvíz. Sajnos a felszín alatti talajvíz által okozott problémákat nehezebb és költségesebb helyreállítani, mint a felszíni talajvíz által okozottakat. Amikor a talajvíz mélysége a pincén kívül a talajszint fölé emelkedik, ugyanaz történik a pincével, mint egy csónakkal a tóban. Ha a csónakot a vízben hagyjuk, a víz beszivárog a repedéseken és lyukakon keresztül. Ugyanez igaz a pincére is. A hidrosztatikus nyomás rendkívül vékony repedéseken keresztül is képes átnyomni a vizet. Ezt jelzi, ha a víz a betonpincében lévő repedéseken keresztül jön fel, vagy ha több helyről is víz szivárog.

Lakásfelújítási ötletek, amelyek segítenek megelőzni a vízkárokat

Legyen szó vízvezeték vagy elárasztott pincéről, a vízkár költséges javítást igényelhet. Íme néhány otthoni javítás, amellyel csökkentheti a vízkár valószínűségét:
  • - Meglévő lefolyók korszerűsítése. Használjunk ereszcsatornákat és lefolyókat annak biztosítására, hogy a vizet elvezessük otthonunktól és annak alapjától.
  • - A túlcsorduló ereszcsatorna legegyszerűbb megoldás, ha az ereszcsatorna adott részén egy másik lefolyócsövet helyezünk el, vagy megnöveljük a lefolyócső méretét. Ezek közül valószínűleg a legjobb megoldás egy másik lefolyócső hozzáadása, mivel a második lefolyócső tartalékként szolgálhat, ha az első eltömődik.
  • - Ha úgy döntünk, hogy a meglévő lefolyócsövet nagyobbra cseréljük, akkor győződjünk meg róla, hogy a vízvezeték szerelő megnöveli az ereszcsatornában lévő megfelelő lyuk méretét.
  • - Telepítsünk szivattyút. Próbáljuk ki ezt a lehetőséget is, ha a vízkár komoly problémát jelent otthonunk alsó szintjein. Válasszunk öntöttvasból készült szivattyút, amely hosszabb ideig kitart, és fontoljuk meg egy tartalék szivattyú beszerzését, amely akkumulátorral működik arra az esetre, ha nem lenne áram amikor a baj bekövetkezik.
  • - Cseréljük ki a vízvezetékeket. A legtöbb otthoni vízvezeték élettartama 50-80 év, ezért ha régebbi vezetékeink vannak, akkor kérjünk fel egy vízvezeték szereléssel foglalkozó céget, hogy ellenőrizze a vízvezeték állapotát. A PVC-csöveket 25-40 évente kell cserélni.
  • - Telepítsünk vízszivárgás érzékelő rendszert. Az automata elzárószelep egy vízszivárgás érzékelő rendszer, amely elzárja a ház vízellátását, ha vizet észlel a padlón vagy szabálytalan áramlást a csőben.